De stoel van Annie

Zo’n tweeënhalf jaar geleden (december 2021) moesten Jacques en Angelique hun ouderlijk huis leeghalen in verband met de verkoop van het pand. Hun vader was inmiddels opgenomen in een verpleegtehuis, waardoor het aanhouden van het huis geen zin meer had.


Je kunt je voorstellen dat er na 45 jaar veel nostalgie in de woning te vinden was. Een bijzonder stuk was de stoel van Annie, de moeder van Jacques en Angelique. Jacques vertelde: “Op die stoel zat mijn moeder vaak te bellen met haar zus en rookte ze haar sigaretjes. Die stoel is zeker al zo’n veertig jaar oud. Wegdoen vind ik wel lastig.”


Omdat ik al de nodige kussens had gemaakt van Gobelin-stof, stelde ik voor: “Zal ik de kussens opnieuw bekleden? Dan geven we de stoel een plekje op de zolder.” Jacques stemde er direct mee in. Het stofferen van de kussens ging eigenlijk vrij snel, en de stoel kreeg in ons huis in Elst een mooie plek op zolder, waar nog meer spulletjes uit Jacques’ ouderlijk huis stonden.


Ik had zelf al eens gedacht om het houtwerk in een leuke kleur te schilderen, maar had dat nooit aan Jacques voorgelegd omdat ik dacht dat hij het niks zou vinden. Tot ik de stoel van Oma Marietje had gestoffeerd (zie het verhaal van Oma Marietje). Deze stoel werd door William & Esther in een mooie donkere olijf- / legergroene kleur geverfd en daarna door mij gestoffeerd met dezelfde stof als de stoel van Annie, met een waanzinnig eindresultaat!


“Zullen we de stoel van je moeder ook groen maken?” vroeg ik aan Jacques. “Ja, doe maar,” zei Jacques. Nou, dat liet ik me geen twee keer zeggen. De eerstvolgende vrije woensdag/donderdag was de stoel van Annie aan de beurt. En zeg nou zelf, is het geen plaatje geworden? Deze stoel gaat niet meer naar zolder en krijgt een mooie, prominente plek in ons nieuwe huis in de woonkamer!